De Melkfabriek in Wapse

In het kleine plaatsje Wapse, in de buurt van het meer bekende Diever, ligt een oude melkfabriek die dateert uit het eind van de 19e eeuw. De juiste benaming is zuivelfabriek want afgezien van voor consumptie geschikte melk werden er ook boter, yoghurt en afgeleide producten verwerkt. De voormalige coöperatieve zuivelfabriek ‘Ons Belang’ in Wapse ontstond in 1887, in een periode waarin veel zuivelfabrieken het licht zagen. In 1900 waren maar liefst 43 stoomzuivelfabrieken actief in Drenthe.

De melkfabriek in Wapse is in de loop der jaren flink aangepast. De nog bestaande bouwdelen geven een goed beeld van de vele uitbreidingen. Het middendeel is het oudste en stamt uit 1887. In 1935 werd aan de linkerkant een nieuw melkontvangststation gebouwd, in de typische baksteenstijl van het interbellum. Aan de rechterzijde werd in de jaren zestig een blokvormige uitbreiding gerealiseerd.

Zuivelfabriek werd meubelatelier

In 1970 werd de zuivelfabriek gesloten en bleef het complex in gebruik als landbouwcoöperatie met een pakhuis en een winkel. In het rechtergedeelte werd een verffabriek gevestigd. Het complex heeft sinds 2006 een bedrijfsbestemming waarbij wonen in de inpandige woonruimte is toegestaan. In 2008 trokken Michel en Margo Jasperse van meubelatelier en timmerbedrijf De Klinkhamer in het pand dat zij sindsdien aan het verbouwen en verfraaien zijn. In het oude melklaadstation situeerden zij een vakantieappartement dat is in 2017 gereden is om ook gasten te laten genieten van de rust en ruimte van het Drentse landschap.

Melklaadstation als vakantieappartement

Het melklaadstation bestaat uit een groot betonnen platform waarop het huidige appartement is gebouwd. Vanaf het melklaadstation werden destijds alle producten via een lopende band in en uit de fabriek getransporteerd. Het laadstation werd daarom op hoogte van het vrachtvervoer gemaakt. Het deel van het melklaadstation dat buiten het appartement ligt, is nu het balkon. Binnen loopt het melkstation door in de zithoek.

Trapsgewijs liggen de overige ruimten lager. Zo kom je eerst bij de eethoek en nog iets lager bij de keuken en het eerste slaapvertrek. Dit slaapvertrek bevindt zich in de voormalige koelcel van de melkfabriek. Dit is nog te zien aan de originele zware scharnieren van de oude koeldeur die nu dienen als scharnieren voor de deur van de kledingkast. Het tweede slaapvertrek, de hal en de badkamer liggen weer wat hoger.

Pin It on Pinterest